Da li ste znali da od jednog kilograma ajvara proizvedenog na tradicionalan način, ostane i jedan kilogram otpada koji čine peteljke, semenke i drugi delovi paprike? Procenjuje se da na jugu Srbije, tokom sezone proizvodnje ajvara, nastane čak 21.000 tona ovog bio-otpada koji obično završava na divljim deponijama. Jelena Miletic iz Medveđe, vlasnica preduzeca „Zavičaj u tegli“, proizvodi ajvar i sav otpad koji ne ide u ajvar ona od toga pravi sapune. Kako je došlo to te simbioze ajvara i sapuna? „Ja imam dvoje dece i moj posao je sezonski i ja bukvalno imam posla 2-3 meseca u toku godine. Morala sam da našem nešto što ću da radim van sezone, tako da sam upoznala Sanidu Klarić u Beogradu na sajmu ekologije i primila me u franšizu da bismo mogli da radimo sapune. Ona obezbeđuje kanale prodaje što je za mene super. Tada sam došla na ideju da ne proizvodimo otpad već da ostatke paprike sušimo i da to ubacujemo kao aktivnu komponentu u sapune“, kaže Jelena.