Kvalitet hrane u Srbiji i EU

Sektor hrane je u Evropi regulisan tako da zaštiti potrošače od mogućih rizika u vezi sa hranom, istovremeno ostavljajući prostora kompanijama za inovacije. Srbija je na putu usaglašavanja pravila i propisa sa EU, kako bi građani imali što zdraviju hranu, a proizvođači šire tržište.Na novou Evropske unije postoji zasebno telo koje se bavi raznorodnim temama bezbednosti hrane; u pitanju je Evropska uprava za bezbednost hrane – EFSA (European Food Safety Authority), organizacija na temeljima nauke, koja štiti i obaveštava potrošače.O kvalitetu hrane u Srbiji i Evropskoj uniji govorilo se u okviru EU paviljona, na Poljoprivrednom sajmu. Andrej Papić iz Delegacije EU u Srbiji, Branislav Raketić ispred Ministarstva poljoprivrede, Bojana Stojanović, zadužena za kontrolu kvaliteta u kompaniji “Lidl”, kao i Sava Kompalić – poljoprivredni proizvođač – ponudili su svoje uvide o ovoj temi.